сряда, 22 юни 2011 г.

Българите са работливи граждани и селяни


Митът, че българите са мързеливи и не допринасят за държавата си, беше развенчан в поредното непредставително асоциологическо проучване на ПР1 България. Според нашето изследване се оказва, че онова, което най-много вълнува хората, е да задоволят нуждите на правителството. Заради това те са готови да работят без почивка по 172 часа седмично. Тази група активни, будни и работоспобни граждани и селяни се е отказала от личния си отдих в замяна на благото на нацията и нейните управляващи. Съвсем друг въпрос е каква част от анкетираните работят в КАТ, но понеже ние уважаваме Закона за защита на личните данни, няма да го коментираме.



За близо една пета от респондентите място за почивка винаги ще има. Тя е там, където човек сам си я направи. Има и по-важни неща от работата, например книжката за оцветяване. С това класическо занимание са се захванали 19% от запитаните. Те са и най-големите оптимисти за бъдещето.

Да не пренебрегваме и тези, които през почивката ще се отдадат на отпускане и пълно възстановяване. При 17% от запитаните необходимостта от почивка е продиктувана от наличието на роднини и други родови субекти в близост, което покачва ежедневното им напрежение. Те спокойно биха могли да си почиват и вкъщи, стига да не бъдат обезпокоявани от никого.

Почти всеки пети няма ясни планове за почивката си. По-висши цели го вълнуват, като това да намери място, където да избяга от тази анкета. Въпреки че не са такива индивидуалисти като страдащите от семейното си обкръжение, тази част от респондентите явно също не обича да участва активно в обществения живот. Внимателният преглед на отговорите подсказва, че социалният им ескепизъм се дължи в по-голяма степен на високите среднодневни температури, отколкото на песимистично отношение към бъдещето.

Въпреки усилния труд и запълненото свободното време с различни интелектуално-развлекателни дейности, времето за почивка на част от анкетираните ще бъде оползотворено по предназначение. Например има немалко фенове на космическия туризъм. Може да се предположи, че са направили запитване за хотелски стаи на Венера още от миналата година. И все пак, онези, които се замислят за подобни смели мечти, са най-малкият дял от отговорилите. Явно само 13% могат да заделят достатъчно средства за смело космическо пътешествие.

Приятна почивка!


Няма коментари:

Публикуване на коментар